Hac Ve Umre Bilgi Bankası

Umre Nedir?
Umre kelimesi; ziyaret etmek, Dini terim;Hac mevsimi dışında Kâbe’nin ihramlı olarak tavaf edilip Safâ ile Merve arasında sa’y yapılmasına umre denir. Umre yapmak sünnettir. Umre için kesin bir zaman olmamakla beraber arefe ve onu izleyen kurban bayramı günleri dahil beş günün dışında her zaman umre yapılabilir.

Hac nedir?
İslam’ın beş esasından biri olup Kâbe ve civarındaki belirli yerleri ibadet için belirtilen vakitte usulüne uygun olarak ziyaret edip yapılması gerekli menasiki yerine getirerek eda edilen farz ibadetidir.

Hac Niçin Yapılır?

Allah’ın emir ve yasakları; insanı iyiye, güzele, doğruya yöneltmek, kötülüklerden alıkoymak, böylece insanı güzel ahlâk sahibi kılarak mutlu olmasını sağlamaktır. Şüphesiz her mü’minin gayesi Allah rızasını kazanmaktır. O’nun rızasını kazanmanın yollarından biri de; peygamberleri aracılığı ile bildirdiği emirleri yerine getirmek, yasaklarından da kaçınmaktır. Hac ibadetiyle Müslüman, Yüce Allah’ın kendisine lütfettiği sağlık, yetenek, mal ve mülk gibi dünyevi nimetlerin şükrünü eda etmiş olur.

 Hac Kimlere Farzdır?

Ömürde bir defa olmak üzere, gücü yeten ve dinen mükellef sayılan her Müslüman’ın hayatında bir kez hacca gitmesi farzdır. Bir kimseye haccın farz olabilmesi için şu şartların bulunması gerekir:

Hacca gidip gelmeye yeterli vakti bulunmak,

Hür, ergin ve akıllı olmak,

Hacca gidip gelinceye kadar ailesinin geçimini sağlamış olmak, 

Gerekli masrafları karşılayacak kadar zengin olmak,

Sağlıklı olmak, 

Yol güvenliği bulunmak

 

Umrecilerimize Faydalı Bilgiler

Gidişiniz Medine-i Münevvere’ye ise ihramlarınızı bagajlara koyunuz. Cidde’ye (Mekke) ise havalimanında giymek üzere yanınıza alınız.
Buluşma görevlilerimizle irtibat halinde olunuz
İhramlı iken uçakta kolonyalı mendil kullanmamaya özen gösteriniz.
Transfer ve gezilerinizde rehberlerimizin yönlendirmeleri doğrultusunda hareket ediniz. Hizmetinizdeki rehberlere yolculuk boyunca irtibatta olunuz, dikkatle dinleyiniz.
Kusurlu ve hatalı insanlar göreceksiniz, onları anlayışla karşılayınız.
Ağır yağlı ve kızarmış yiyecekler yemeyiniz. Sıhhatinize dikkat ediniz.
Hac-Umre rehber kitapçığınızı okuyunuz ve Umre ile ilgili CD’leri seyrediniz.
Medine, sabah ve akşamları rüzgarlı olduğundan hırka almanız tavsiye olunur. Giydiğiniz elbiselerin de ter emen ve sıcağı fazla geçirmeyen pamuklu ve keten cinsinden beyaz elbiseler olmasına dikkat ediniz.
Üzerinizde fazla para bulundurarak gezmemeniz tavsiye olunur. Bu konuda Mekke ve Medine temsilcilerimizden bilgi alınız.
Tavaf ve say esnasında kimseyi itip, kakarak incitmeyiniz.
Hacer-ül Esved’i öpebilmek için başkalarına zarar vermeyiniz.
Aceleci olmayınız problem ve sıkıntılarınızı mutlaka rehberlerinize ulaştırınız.
Mekke ve Medine’de kaldığınız otelin kartını mutlaka üzerinizde taşıyınız.

 


YOLCULARIMIZA BAZI UYARILAR

Mescid-i Nebi ve Kâbe-i Muazzama’da farz namazlardan sonra genellikle cenaze namazı kılındığından son sünnetlere kalkmayıp, cenaze namazı kılmak daha sevaptır.
Mescid-i Nebi selamlama kapısı ve  Kâbe-i Muazzama 24 saat açıktır.
Mescidi Nebi ve Kâbe-i Muazzama içindeki tüm sular zemzem suyudur.
Nafile yaptığınız tavaflardan sonra say yapmayınız sadece tavaf namazı kılmayı unutmayınız.
Seyahatimizle ilgili duyurular otellerde Namaz Vakitleri, Gezi Programı, Transfer bilgileri duyumları her gün yazılacağından bu duyumları  mutlaka okuyunuz.
Telefonları yurtdışı görüşmelere açık olanlar Suudi Arabistan’dan dan Türkiye ile görüşebilir. Ayrıca Arabistan’dan hazır kart hattı alabilirsiniz. Bu sizin için daha avantajlıdır.
Hac Mevsiminde Mina’ya şeytan taşlamaya giderken elinizde yük olmamalıdır. Sadece sırt çantaları alınmalıdır.
Sizi harama sevk edecek söz fiil ve davranışlardan sakınınız.
Mekke ve Medine`de beş vakit namazı mescidlerde kılmalı ve boş zamanlarımızda mescidlerde Kur’an okuyarak, kaza namazı kılarak değerlendirilmelidir.
Mekke-i Mükerreme`de yapılacak en faziletli amel tavaf etmektir. 
Makbul bir hac için insanlarla iyi geçinmeye, herkese selam vermeye ve ikram etmeye çalışınız. Umreye gitmeden önce Umre için hazırlık yapınız. İhrama girmeyi ve telbiyeyi mutlaka ezberleyiniz.
Yolculuk boyunca, Mekke - Medine arası zikir ve tefekkür ile meşkul olunuz.
Hanımların Peygamber Efendimiz (S.A.V) ziyaret saatleri; sabah: 07.00 -11.00 ile öğlen: 13.00 -15-00 arasıdır. Hanımların ziyaret için giriş kapı  numaraları 13 -14- 15 -16 - 17 - 23 - 24 - 25 - 26 - 28 - 29 - 30 numaralı kapılardır.
Kalış süreniz içinde Medine-i Münevvere’de çevre ziyaretleri yaptırılacaktır, burada (Uhut Dağı ve şehitliği, Kıbleteyn Mescidi, Yedi  Mescitler (Hendek), Kuba;Mescidi ve Medine tren istasyonu, Amberiye Mescididir.)
Mekke-i Mükerreme’deki ziyaret yerleri Sevr Dağı. Arafat (Cebelür Rahme) Müzdelife Mina (Cemarat) Cebeli Nur (Hira), Cennetül Mualla  ve Cin Mescidi ile Peygamber Efendimizin doğduğu evin yeridir. 
Gidiş ve varış havaalanında açlığınızı yatıştıracak aparatif yiyecekler bulundurmanız tavsiye olunur.
Havaalanlarında namaz kılabileceğiniz uygun mescidler ve yerler vardır. Transferlerden önce namazlarınızı buralarda kılınız.

 

HAC VE UMRE SEYAHATİ YOLCULARIMIZA TIBBİ TAVSİYELER

 

Hac ve Umre yolculuğuna hazırlanırken tansiyon, kalp şeker vb. rahatsızlıkları bulunan yolcularımız mutad olarak kullandıkları ilaçlanın  mutlaka almalıdırlar.
Fazla soğuk içeceklerden ve klima cihazlarını gereğinden fazla çalıştırmaktan sakınarak umre süresince sıkça görülen üst solunum yolu  enfeksiyonlarından korunmanız önemle Tavsiye edilir.
Hac ve Umre süresi içinde veya süresince yolcularımızı bekleyen en büyük tehlike güneş çarpmasıdır. Bu nedenle yolcularımız  görevlilerin bu konudaki uyarılarına titizlikle uymalı, gündüz saat 10.00-17.00 arası güneşte kalmamalıdırlar.
Ayrıca Hac ve Umre yolculuğu süresi içinde pişik, ishal, üst solunum yolu ve ürüner sistem enfeksiyonları sıkça görülmektedir. Bu  nedenle yolcularımızın beraberinde bulundurmalarında fayda olacağı düşünülen ilaçların yer aldığı örnek reçete aşağıda sunulmuştur. ** Rucephine 1 gr. Dmp (en az iki kutu)  ** Tytol Hot ofl granal (1`er kutu).  ** Novalgin tablet. ** Aspirin tablet, ** Bepanthene pomad. **  Terramicine pomad, **Çocuklar için öksürük şurubu, ateş düşürücü
Yanınızda götürebileceğiniz eşyalardan bazıları: * İhram (erkekler için]  *  Havlu  * Kokusuz sabun  * şampuan  * kulak pamuğu  * Misvak veya diş fırçası ve macun  *  Terlik (Ortopedik tavsiye  olunur)  *  Yeterli miktarda iç çamaşırı  *  Yeterli miktarda iklime uygun pantolon, gömlek çorap  *  Şemsiye, iğne, İplik  *  Küçük bir makas  *   Tırnak makası, ayna, tarak  *  Güneş gözlüğü  *  Her zaman ihtiyaç duyduğunuz şahsi ihtiyaçlarınız.  *  Toz maskesi  *  Pişik kremi  *  Yaşlılar ve  hastalar için portatif sandalye  * Size verilen pike ve çarşaflarınızı yanınızda bulundurmanız.

 

OTELE GİRİŞ

Otele geldiğinizde eşyalarınız görevliler tarafından düzenli bir şekilde indirilip sizlere teslim edilecektir.

Otel lobisine geçip görevliden anahtarınızı vermesini bekleyiniz, (yığılma yapmayınız.) taşınma 1-2 saat sürecektir. Bu süre esnasında  enerjinizi ve eşyalarınızı dikkatle koruyunuz.

Odalara yerleştiğinizde iyice dinlenin. Unutmayın çok farklı bir iklime geldiniz. Tüm ihtiyaçlarınızı rahatça giderin.

Medine otelleri Harem’e yakınlık, temizlik ve kalite bakımından Mekke otellerinden daha avantajlıdır.

Rehberlerimizin telefonları sizlere verilen seyahat programında yazılıdır. İhtiyaç duyduğunuzda 24 saat kendilerine ulaşabilirsiniz.

Umre Hazırlığı İçin Son Uyarılar

Kâbe’yi ilk defa gören kişinin duası kabul olunacağından duanın geniş tutulması gerekir. İçinizden gelen ve çok istediğiniz dua için en  uygun yerdesiniz. Allah dualarınızı kabul etsin. • Abdesti olanlar (ihramlı olunsa bile duş alabilir) • Başın açık olması (erkekler için ihramlı iken) • Tavaf Öncesi ayakların çıplak olup terlik giyilmemesi (erkekler için - harem içinde iken) • İhramlı iken de iç çamaşırı olmamalı. • Para çantanız ve diyanet kimliğinizi unutmayın. • Otelin telefon numarasını ve ismini alın.

 

EFENDİMİZ (S.A.V)`IN ZİYARET VE MESCİD ADABI 

Mescid-i Nebevi’ye ilk giden kimse evvela gusül abdesti almalıdır.
Temiz elbiseler giyerek güzel kokular sürünmelidir. Sükûnet ve vakalarla  Mescid’e sağ ayağı ile girmeli .Mescid’e girdikten sonra mümkünse ve kerahet vakti değilse iki rekat "Tahiyyat-ül Mescid namazı kılar. Aslında bu namazı her mescide  girildiğinde kılmak lazımdır. Sonra Peygamber (s.a.v)`ın kabri şerifinin karşısına gider. Yüzünü kabirlerin bulunduğu istikamete çevirir ve ellerini kaldırmadan selam verir. Duaları okur. Üzerindeki selamları arz eder. Sonra selamı Hz. Ebubekir (r.a)`e sonra da Hz. Ömer (r.a)’e verir. Daha  sonra huşu ve edeple oradan ayrılır, Müslüman kimse hayatı boyunca efendimize (s.a.v) çok salatu selam getirmeye çalışır.    Çünkü efendimiz (s.a.v) bir Hadis-i şeriflerinde:’... Bana salatu selam getiriniz. Çünkü salat ve selamınız bana nerede olursanız olun ulaşır. Bir diğer hadislerinde ise: "Kim bana bir salâvat-ı şerife getirerek beni anarsa, Allah (c.c.)`da onu on misli ile anar" buyurmuşlardır. Âlemere  rahmet olarak gönderilen efendimiz (s.a.v) in kabrini ziyaret aslı görevlerimizdendir.

Peygamberimiz (s.a.v) hadisi şeriflerinde: "Kim Beytullah-ı Hacc eder de beni ziyaret etmez ise bana cefa etmiş otur. Vefatımdan sonra beni  ziyaret eden hayatımda beni ziyaret etmiş gibidir. Kabrimi ziyaret eden kimseye şefaatim vacip olur." Buyurmuşlardır.

Umrenin Bize Kazandırdıkları

Umrenin maddi ve manevi birçok faydaları vardır. Bunlardan bazıları şunlardır
 

Umreye giden Müslüman, Allah’ın kendisine verdiği vücut sağlığı ve mal zenginliği gibi dünya nimetlerinin şükrünü yerine getirmiş olur.

Değişik ülkelerden gelen Müslümanlar görüşüp tanışır ve bilgi alış-verişinde bulunur, aynı zamanda ticarî ilişkilerde bulunurlar.

Umre, insanın günahlarının affedilmesine sebeptir. Bunun için günahlarının affedilmesi için dua ederler. Bir daha kötü bir iş yapmamak,  dürüst ve ahlâklı olmak üzere Allah’a söz verirler.

Umre, çeşitli Müslüman ülke insanları arasında kardeşlik kurulmasına yardımcı olur. İslâm dininin birlik ve beraberlik dini olduğu, daha net  olarak anlaşılır.

Umre ibadetini yerine getiren Müslüman dünya menfaatleri için yapılan kötü işlerin ne kadar boş ve anlamsız olduğunu kavrar.

Biliyoruz ki seyahat insan sağlığı için çok faydalıdır. Hatta ruhî sıkıntılardan kurtulması için insanlara seyahat tavsiye edilir. Allah da  Kur’an’da gezip dolaşmayı tavsiye etmiştir. İşte umreye gidenler bu seyahati tabiî olarak yapmış olurlar.

Bütün umreye gidenlerin renk, ırk ve meslek ayırımı gözetmeden bembeyaz ve aynı tip ihram içinde bulunmaları eşitlik fikrinin  yerleşmesine yardımcı olur.

Aynı zamanda umre ibadeti dünya Müslümanları arasında tanışma, yakınlaşma, birlik ve beraberlik, yardımlaşma ve kardeşlik  duygularının gelişmesine yol açtığı için evrensel boyutları olan bir ibadettir. Kısaca umreye gidenlerin inançları tazelenir. İnsanlığa hizmet aşkları artar. Yardım duyguları gelişir. Bütün insanların eşit ve kardeş olduğunu  kavrar. Böylelikle dostluk, sevgi ve barış sağlanmış olur